fbpx
06 48 92 70 74 christel@bureaucic.nl

stoom

Arghhhh, alwéér ‘nepziek’ om niet naar school te hoeven! Wéér die discussie ’s ochtends vroeg. Als ik er aan terugdenk, voel ik nog de wrevel, de stoom uit mijn oren, de jarenlange strijd die ik voerde met mijn intens hoogbegaafde, gevoelige zoon. De twijfel of ie nou écht ziek was of niet, het begrip, maar óók het onbegrip als ik gewoon naar mijn werk moest en rust uit moest stralen naar de middelbare scholieren die ik les gaf. Van buiten leek ik dan misschien de rust zelve, van binnen voelde ik grote stress, een schuldgevoel en twijfel aan mezelf als moeder.

niks

Huiswerk maken deed ie niet, vriendjes had ie niet, groepsactiviteiten waren niet aan hem besteed, sociaal gedrag tonen, was voor hem een enorme opgave. Slechts zijn racestuur en computer waren interessant genoeg voor mijn zoon om uit bed te komen. We noemden hem ‘het mannetje van nee en niks’.
Ik begreep destijds maar weinig van mijn eigen kind! En van zijn gelieg en gemanipuleer, kreeg ik werkelijk de hik. Ik heb echt álles geprobeerd. Boos worden, sancties opleggen, begrip tonen, toegeven, begeleiding laten volgen, RT aanbieden, weerbaarheidstraining laten doen, school inschakelen. Maar niks hielp.

hoogbegaafd

Mijn oudste zoon bleek hoogbegaafd en ik wist niet hoe ik met hem om moest gaan. Alles leek in het gezin altijd om hém te draaien. Iedereen hield rekening met zijn anders zijn, maar hij hield met niks of niemand rekening.  Ik liep vaak op mijn tenen, kreeg van iedereen goedbedoelde adviezen en raad, liep met hem van coach naar begeleider naar ondersteuner, maar hij pakte het niet, bakte er op school niks van, vertoonde thuis en buitenshuis niet-sociaal gedrag, was volledig gericht op zijn eigen belang en geregeld schaamde ik me voor mijn eigen kind. Wat een gedoe, wat een ellende, zo was een kind hebben niet eens leuk. Ik werd er moedeloos van en was er he-le-maal klaar mee.

on-deskundigen

Ik baalde er van dat er allerlei ‘deskundigen’ zich met mijn kind bemoeiden en uiteindelijk ook geen poot aan de grond kregen bij hem. Er veranderde niks. Mijn zoon wist namelijk feilloos hoe hij deze mensen moest bespelen / manipuleren, het gewenste antwoord moest geven en het gewenste gedrag moest vertonen.  Thuis ging hij vrolijk en stoïcijns verder met zijn – in mijn ogen –  ‘niet-sociale’ gedrag en zich ongelukkig voelen. En als ik dat aangaf bij de zoveelste coach van mijn kind, werd ik meewarig aangekeken door de deskundige die het idee had dat het allemaal geweldig goed vooruit ging…. Terwijl ík zo goed wist hoe manipulatief en slim hij kon zijn. Maar dat ‘weten’ kon ík blijkbaar niet omzetten in gedragsverandering bij mijn eigen kind. Tot ik besefte dat het wel eens gewoon aan míjn aanpak kon liggen, dat het niet werkte.

lucht

Ik ging cursussen en trainingen volgen over hoogbegaafdheid, beelddenken, mindset, hypersensitiviteit en deed een opleiding tot hoogbegaafdheidsspecialist. Wat ik daar leerde, paste ik ook thuis toe en bleek te werken. De strijd met mijn zoon  over zijn schoolwerk verdween, er kwam meer rust en balans in huis, er werd nauwelijks meer met deuren gesmeten en op trappen gebonkt. Er kwam letterlijk meer lucht en ruimte om in harmonie met elkaar te leven. Mijn zoon kwam vaker bij me zitten om een praatje te maken of advies te vragen. Hij leerde om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en ervaarde de consequenties die er volgden als hij zich niet zo handig gedroeg.
Door hem autonomie en vertrouwen te geven, kreeg ik vertrouwen en liefde terug, in plaats van geschreeuw, boos gedrag en een brutale mond. Dit voelde zó fijn! Dit gunde ik iedere wanhopige moeder van een hoogbegaafd kind. Ik startte mijn eigen praktijk in het begeleiden van deze kinderen en bereik ook daar fijne resultaten.

dochter

Inmiddels was ook mijn jongste dochter geboren en ook zij is hoogbegaafd en prikkelgevoelig. Vanaf het begin kon ik haar coachen op de manier die zij nodig heeft. Niet elk kind is immers gebaat bij dezelfde aanpak, maar als moeder voel je intuïtief aan wat ieder kind afzonderlijk nodig heeft.

Door mijn kinderen autonomie te geven en ze het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid te laten ervaren door liefdevol grenzen aan te geven en consequent te handelen, ben ik nu een moeder die in balans is, meer rust ervaart en met effectiviteit, zekerheid en vertrouwen haar kinderen opvoed.

eigen-wijsheid

Mijn ‘eigen-wijze’ visie op het begeleiden van hoogbegaafde, gevoelige kinderen ligt vooral in het veranderen van de focus van de begeleiding van het kind naar de ouder. Waarom het kind begeleiden naar gedragsverandering als de ouder op dezelfde manier op het kind blijft reageren? Dat is vreemd en wat mij betreft de wereld op zijn kop. Het is mijn idee dat je verandering beter bij de bron kunt starten en dat is in dit geval bij jou als moeder. Zo geef je je kind niet het idee dat er iets ‘mis is’ en kan het zich ontwikkelen op de plek waar jouw kind zich het meest fijn voelt: onder jouw veilige vleugels.

als je me kent..

weet je dat ik liefdevol coach en met twinkelende pretogen begeleid.
Het liefst werk ik met mensen die bij zichzelf te raden gaan als er iets niet lekker loopt in plaats van steevast de schuld van mislukkingen aan iets of iemand anders te geven.
Je zult me niet vaak op feestjes tegen komen (te druk, te veel lawaai, te veel gedoe) en ik heb niets met persoonsverheerlijking en sport.
Ik hou van de klaproos, terwijl ik allergisch ben voor alles wat groeit en bloeit en haren of veren heeft.
Ik vind ‘ik hou van mij’ van Harry Jekkers een van de mooiste en grappigste liedjes met een levensles die ik ken.
Waar je me dan weer wel regelmatig tegen kunt komen, is bij de kapper. Ik lijk altijd in een ‘tussenfase’ te zitten met mijn haar. Ter compensatie gaat er vaak een ander kleurtje in, om dan uiteindelijk toch weer bij ‘oud en vertrouwd’ uit te komen.
De zomer is niet echt mijn seizoen (te warm, te veel licht). Ik houd het meest van de herfst met zijn prachtige kleuren en aardse geuren.
Minstens 2x per jaar doe ik mezelf een vakantie aan zee cadeau, alléén.. en het liefst als het stormt.. heerlijk!

plan een gratis coachsessie en..

ik luister met je mee naar waar jij tegenaan loopt bij je hoogbegaafde, gevoelige kind. Zo hoor ik waar bij jou de verandering mogelijk is.

je krijgt sowieso minstens 2 waardevolle adviezen van me, waar jij mee vooruit kunt.

je kunt me vragen stellen en we kunnen sparren over een direct praktisch probleem in jouw dagelijkse leven met jouw hoogbegaafde, gevoelige kind.