Prikkel
gevoeligheid

Prikkelgevoeligheid

Wat is prikkelgevoeligheid en hoe hangt dit samen met een hoog ontwikkelingspotentieel?

De term hoogsensitiviteit is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar in de Dikke van Dale is hoogsensitiviteit niet te vinden. Wel het woord sensitief wat ‘zeer ontvankelijk voor indrukken’ betekent. Erachter staat: = overgevoelig.

Dat betekent dat hoogsensitiviteit er nog een schepje bovenop doet: ‘erg overgevoelig’, ‘heel erg ontvankelijk voor indrukken’.

De term komt overgewaaid uit Amerika, waar men spreekt over een ‘Highly Sensitive Person’, HSP, als het gaat om personen die overgevoelig zijn voor indrukken en moeite hebben met het verwerken van die indrukken.

In Nederland noemen we dit ook wel  ‘prikkelverwerking’. Je bent dus als HSP’er overgevoelig voor indrukken (prikkels) en hebt moeite met de verwerking er van.

Als prikkelgevoelig persoon ervaar je het leven vaak als intens en voel, denk, leer, ervaar en beleef je de dingen vaak ‘anders’ dan anderen van jouw eigen leeftijd.

Samenhang prikkelgevoeligheid en hoogbegaafdheid;
het verband tussen Dabrowski en een hoog ontwikkelingspotentieel.

Dabrowski geeft 5 gebieden aan waarop iemand met een hoog ontwikkelingspotentieel een overprikkeling kan ervaren (de overexcitabilities).
Dit zijn de 5 talenten uit de eerder bij het P.I.O. model genoemde Intenso methode* (*ontwikkeld door Saskia Claassens):

  • het emotionele talent
  • het intellectuele talent
  • het talent op beeldende fantasie
  • het talent op psychomotorisch gebied
  • het zintuiglijke talent.

Dabrowski gaat er vanuit dat deze overprikkelingsgebieden bij personen met een hoog ontwikkelingspotentieel altijd aanwezig zijn. de een misschien wat meer dan de ander, maar ze zijn er en hoe meer overprikkeling, hoe meer ‘last’ je ervan kunt ervaren.

Binnen de Intenso methode worden de 5 prikkelgebieden als talenten – en dus juist kansen – gezien om je grote ontwikkelingspotentieel tot bloei te laten komen. Door je inzichten te geven over jouw overprikkelingensgebieden, vervolgens praktisch aan de slag te gaan met de handvatten om er mee om te kunnen gaan en deze vervolgens toe te passen in je dagelijks leven, zorg je ervoor dat je steeds dichter bij ‘leven vanuit je authentieke ik’ komt waarmee je jouw welbevinden uiteindelijk vergroot.

Wil jij ook meer rust & balans voor je kind en/of jezelf?

Neem gerust contact met me op door te mailen of te WhatsAppen.

christel@bureaucic.nl