06 48 92 70 74 christel@bureaucic.nl

Verlies en rouw

Rouw is een diepgaand en persoonlijk proces dat ons allemaal op verschillende momenten in ons leven kan raken. Of het nu gaat om het verlies van een geliefde, een relatie, een baan of zelfs een droom, het ervaren van rouw is een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan.

Rouw

Rouw is de reactie op verlies en kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan gevoelens van verdriet, woede, schuld en zelfs opluchting met zich meebrengen. Rouw is geen rechte lijn; het is een wispelturig pad vol ups en downs. Er zijn geen vaste regels voor hoe lang rouw mag duren of hoe het eruit moet zien. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier, afhankelijk van de relatie tot datgene wat verloren is. Dat kan een persoon zijn, maar ook een baan of huis. Ook het verlies van gezondheid en mogelijkheden bij ziekte kan gevoelens van rouw geven.

Fasen van Rouw

Rouw kent volgens de psychologie een aantal verschillende fases (beschreven door de Zwitsers-Amerikaanse psychiater en rouw-expert Elisabeth Kübler-Ross, 1926 – 2004), waaronder ontkenning, woede en acceptatie. De fases worden echter niet altijd opvolgend ervaren en niet iedereen doorloopt alle (6) fases van rouw. Sommige mensen ervaren misschien geen enkele fase of gaan er in verschillende gradaties doorheen. Rouw is echt een heel persoonlijk proces, dat eenieder die er mee te maken heeft, op zijn eigen wijze doorleeft.

 

Kübler-Ross, E. (1973). On death and dying.

Verlies

Verlies kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven en onze geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot gevoelens van isolatie, angst en verwarring. Het is essentieel om te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn. Praten met vrienden, familie of een professional kan helpen om deze emoties te verwerken. Het delen van herinneringen en het vieren van het leven (van de overledene) kan ook een waardevolle manier zijn om de pijn te verlichten.

Rouwverwerking

Rouwverwerking is een actief proces dat tijd kost. Een aantal manieren om met rouw om te gaan zijn:

  • erken je gevoelens:
    sta jezelf toe om te voelen wat je voelt, of het nu verdriet, woede of zelfs opluchting is.
  • zoek ondersteuning:
    praat met vrienden of familie over je gevoelens. Overweeg om deel te nemen aan een steungroep.
  • neem de tijd:
    rouwen is geen wedstrijd. Gun jezelf de tijd om te helen.
  • herinneringen koesteren:
    maak een fotoboek, schrijf brieven of vertel verhalen over degene die of hetgeen dat je verloren bent. Dit kan helpen bij de verwerking.
  • zorg voor jezelf:
    het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit kan inhouden dat je gezond eet, voldoende slaapt en tijd neemt om dingen te doen die je leuk vindt.

Hulp

Rouwen is een complex en vaak overweldigend proces, en het is volkomen normaal om je verloren te voelen in deze moeilijke tijden. Terwijl vrienden en familie een bron van ondersteuning kunnen zijn, zijn er momenten waarop de expertise van een deskundige van grote waarde kan zijn.

De voordelen van professionele hulp:

  • een therapeut of rouwconsulent kan je helpen met een frisse, objectieve kijk op je situatie. Dit kan belangrijke inzichten bieden die je misschien zelf niet kunt zien.
  • een professional biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je vrijuit kunt praten over je gevoelens, zonder angst voor oordeel. Dit kan bijzonder bevrijdend zijn, vooral als je je angstig of alleen voelt.
  • een deskundige kan je voorzien van praktische technieken en strategieën om je emoties te reguleren en om te gaan met de uitdagingen die rouw met zich meebrengt. Dit kan variëren van mindfulness-oefeningen tot het aanleren van communicatieve vaardigheden.
  • soms kan rouw leiden tot complicaties zoals depressie of angststoornissen. Een professional kan helpen bij het herkennen van deze symptomen en je begeleiden naar aanvullende hulp, indien nodig.
  • het rouwproces verloopt meestal niet volgens een rechte lijn. Het is een unieke reis voor ieder individu. Een deskundige kan je begeleiden bij elke stap van deze reis en je helpen om op een gezonde manier vooruit te komen.

Hulp nodig…

Als je merkt dat je overweldigd bent door gevoelens van verdriet, dat je problemen hebt met dagelijkse activiteiten of dat je het gevoel hebt dat je vastzit in je rouwproces, kan het inschakelen van een deskundige een belangrijke stap zijn op weg naar heling.

Zowel kinderen, jeugd als volwassenen kunnen bij BureauCiC terecht voor hulp en ondersteuning bij rouw en verlies. Als gediplomeerd rouwcounselor bied ik je professionele en deskundige ondersteuning tijdens dit verdrietige proces van verwerking.

Neem gerust contact op bij vragen, ik beantwoord ze graag, kosteloos en vrijblijvend.

Meer Informatie?

App of e-mail me, ik beantwoord graag je vragen.

christel@bureaucic.nl