Neurodiversiteit
Neurodiversiteit is een term die verwijst naar hoe onze hersenen per individu verschillend kunnen functioneren. Sommige mensen denken, voelen, leren, ervaren en beleven de wereld intenser en anders dan anderen om hen heen. En dat is niet iets om te verbergen maar om juist aandacht aan te besteden. Het betekent niet dat jij gek bent, of de wereld om je heen gek is; het laat zien dat ieder zijn unieke talenten en kwaliteiten heeft.
Neurodivergentie geeft hierin een nuance aan; het betekent dat je een brein hebt dat anders werkt dan dat van de gemiddelde of “neurotypische” persoon.
Bedrading
Neurodivergent zijn, betekent dat je manier van denken, voelen en waarnemen afwijkt van dat wat als ‘normaal’ wordt beschouwd. Je bent in je bovenkamer wat anders ‘bedraad’ dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. En dat is absoluut prima! Neurodivergentie voegt diversiteit en waarde toe aan onze samenleving.
Neurodivergentie
Neurodivergentie omvat autisme, dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Ook wordt de term soms gebruikt voor taalontwikkelingsstoornis (TOS), developmental coördination disorder (dyspraxie), afasie, NHA (niet aangeboren hersenletsel), verstandelijke beperking, syndroom van Gilles de la Tourette en psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, dissociatieve identiteitsstoornis, schizoaffectieve stoornis en persoonlijkheidsstoornissen zoals de antisociale persoonlijkheidsstoornis.
Wat Wel en Wat Niet?
Niet alle bovengenoemde aspecten van neurodivergentie passen bij de expertise van BureauCiC. En ondanks mijn brede kennis en het onderlegd zijn op veel gebieden, begeef ik me niet op het terrein van de psychiatrie.
Het zijn de volgende gebieden waarin ik mijn expertise heb ontwikkeld:
- hooggevoeligheid,
lees meer over hsp… - een hoog ontwikkelingspotentieel,
lees meer over ontwikkelingspotentieel… - en trauma,
lees meer over trauma…
Jouw ‘Unieke JIJ’
Ik geloof in de kracht van neurodivergentie. Mensen met neurodiverse eigenschappen, beschikken vaak over unieke talenten en perspectieven. De benadering bij BureauCiC is juist gebaseerd op het omarmen van de kracht van die diversiviteit.
Met empathie en begrip luister ik naar je verhaal zonder oordeel en bied je een veilige ruimte om jezelf te zijn.
Mijn benadering is niet alleen theoretisch, maar ook gebaseerd op praktische ervaring. Ik begrijp de uitdagingen en successen van neurodiverse personen uit de eerste hand.
Ik geloof dat neurodivergentie een bron van kracht is en help daarom individuen met het ontdekken van hun eigen unieke talenten en leer ze deze te benutten. Dit leidt tot positieve groei en meer zelfvertrouwen en kan zelfs aan stress gerelateerd traumagedrag helen.
Voor Wie
Neurodivergentie komt in alle lagen van de bevolking voor. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen hun eigen manier van denken, voelen, beleven ervaren en leren hebben. Logisch, je wordt immers geboren met je eigen specifieke bedrading in je brein en zenuwstelsel. Dat gaat niet weg als je ouder wordt of verder ontwikkelt. Je kunt er wel op een bepaalde manier mee om leren gaan als jouw bedrading je in het leven af en toe in de weg zit en je daardoor zo nu en dan – voor je gevoel – kortsluiting ervaart.
Onder de buttons vind je meer informatie over hulpverlening gericht op kinderen, jeugd en volwassenen.
Meer Informatie?
App of e-mail me, ik beantwoord graag je vragen.
christel@bureaucic.nl