06 48 92 70 74 christel@bureaucic.nl

Prikkels en Potentieel

Potentieel en Prikkels gaan hand in hand, maar Prikkels en Potentieel gaan niet altijd samen. Dat verdient misschien wat uitleg.

Personen met een hoog ontwikkelingspotentieel ervaren altijd prikkelgevoeligheid op de 5 gebieden van Dabrowski.

Personen die prikkelgevoelig zijn (ook wel hoogsensitief genoemd), hebben niet altijd een hoog ontwikkelingspotentieel.

Mijn eigen ervaring hiermee bij mijn oudste kind, heeft me een flinke zoektocht naar kennis en kunde hierover opgeleverd. Het heeft me uiteindelijk ook aangezet om naar mezelf te kijken en meer over mezelf te weten te komen. En dat heeft weer geleid tot de opstart van  BureauCiC.

Lees er hier meer over…

HSP

Hooggevoeligheid, ook wel bekend als HSP (Hoog Sensitief Persoon) is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand meer dan gemiddeld prikkels waarneemt en verwerkt. Dit kan betrekking hebben op zintuiglijke waarnemingen, emotionele reacties en sociale situaties. Hooggevoelige personen hebben vaak een diepere gevoelswereld en zijn in staat om subtiele signalen op te vangen die anderen misschien niet opmerken.

Volgens de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron, die pionierde in het onderzoek naar hooggevoeligheid, bestaat ongeveer 15-20% van de bevolking uit hooggevoelige mensen. Dit betekent dat veel mensen in onze omgeving, inclusief vrienden en familieleden, mogelijk deze eigenschap hebben.
In Nederland is Esther Bergsma deskundige op het gebied van HSP, doet hier onderzoek naar en schreef meerdere boeken over Hoogsensitiviteit, waaronder het boek ‘Het Hoogsensitieve brein’.

Aron, E. N. (1996). The highly sensitive person: How to thrive when the world overwhelms you.
Bergsma, E. (2019). Het Hoogsensitieve brein.Waarom je een vis niet moet vragen in een boom te klimmen.

 

Kenmerken

Hooggevoelige personen vertonen vaak een aantal specifieke kenmerken:

  • intense emotionele reacties:
    HSP’s voelen emoties sterker, zowel hun eigen emoties als die van anderen. Dit kan leiden tot diepere verbindingen, maar ook tot overbelasting.
  • behoefte aan rust:
    door de constante stroom van prikkels kan de behoefte aan rust en terugtrekking groot zijn. Hooggevoelige mensen hebben vaak tijd alleen nodig om op te laden.
  • diepgaande verwerking:
    Hooggevoelige mensen nemen de tijd om situaties en ervaringen grondig te analyseren, wat hen kan helpen unieke inzichten te ontwikkelen.
  • overgevoeligheid voor prikkels:
    geluiden, geuren, smaken en zelfs emotionele energie kunnen overweldigend zijn voor hooggevoelige personen.

    Potentieel

    In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en psychologie wordt de term ‘hoog ontwikkelingspotentieel’ vaak gebruikt om individuen te beschrijven die een opmerkelijke capaciteit hebben voor groei, creativiteit en diepgaand begrip. Een belangrijke figuur die zich heeft verdiept in dit onderwerp is Kazimierz Dabrowski, een Poolse psycholoog die bekend staat om zijn theorie van de positieve desintegratie.

    Over positieve desintegratie zijn inmiddels meerdere boeken verschenen. De boeken van Chris van Camp zijn bij mij favoriet. 

    Van Camp, C. (2020). De kus van Dabrowski: hoe het “pijnkabinet” van een onecht kind een schatkamer werd.
    Van Camp, C. (2024). Crash baby crash: Living Dabrowski’s Theory of Positive Disintegration. Universal-Publishers.
    Daniels, S., & Piechowski, M. M. (2009). Living with Intensity: Understanding the Sensitivity, Excitability, and Emotional Development of Gifted Children, Adolescents, and Adults. Great Potential Press, Inc.

    Capaciteiten

    Hoog ontwikkelingspotentieel verwijst naar de unieke capaciteiten en talenten van een individu, die niet alleen intellectueel, maar ook emotioneel en sociaal tot uitdrukking komen. Deze mensen zijn vaak zeer sensitief, intens en gedreven door een innerlijke zoektocht naar betekenis en authenticiteit. Ze kunnen uitblinken in bepaalde domeinen, maar ook worstelen met de uitdagingen die deze gevoeligheid met zich meebrengt.

    De theorie van Dabrowski biedt een kader om de ontwikkeling van hoogbegaafde en sensitieve individuen te begrijpen. Volgens Dabrowski is desintegratie een noodzakelijke stap in de ontwikkeling van een persoon met hoog potentieel. Dit betekent dat individuen vaak door periodes van verwarring, conflicten en emotionele pijn gaan. Deze desintegratie is echter niet per se negatief; het kan een noodzakelijk proces zijn dat leidt tot persoonlijke groei en zelfontdekking.

    Model

    Om het wat ingewikkelde kader van Dabrowski meer inzichtelijk te maken is het P.I.O.-model ontwikkeld. Dit model is gebaseerd op de 5 prikkelgebieden van Dabrowski en de inzichten over persoonskenmerken vanuit de theorie van het hoogbegaafde Zijnsluik van Tessa Kieboom. De combinatie van persoonskenmerken en talenten maakt dat de sensitieve persoon (met een ontwikkelingspotentieel) binnen de groep van neurodiversiteit valt.

     

    Het P.I.O.-model is in 2022 ontwikkeld door BureauCiC en Praktijk Sas

    Sensitiviteit

    Een belangrijk aspect van Dabrowski’s theorie is de rol van sensitiviteit in de ontwikkeling van mensen met een hoog potentieel. Sensitiviteit kan een krachtige motor zijn voor groei, maar ook een bron van pijn. Gevoelige individuen ervaren vaak de wereld om hen heen intenser dan anderen, wat hen kan helpen om verbinding te maken met anderen, maar ook kan zorgen voor overbelasting en isolement.

    Prikkelgebieden

    De 5 gebieden waarop iemand met een hoog ontwikkelingspotentieel intensiteit (overprikkeling) kan ervaren zijn:

    • zintuiglijk (horen, zien, ruiken, proeven, voelen)
    • psycho-motorisch (fysieke beweeglijkheid)
    • beeldende fantasie (zoals leven in een eigen wereld)
    • emotioneel (ervaren van intense gevoelens van bijvoorbeeld boosheid, verdriet, angst, gelukzaligheid)
    • intellectueel (zoals bijvoorbeeld een onbedwingbare honger naar kennis hebben over zaken waar de interesse ligt of extreem veel weten over één onderwerp)

    Persoonskenmerken

    5 typische persoonskenmerken die horen bij personen met een hoog ontwikkelingspotentieel  zijn:

    • autonomie (zelf invloed hebben op de beslissingen die je maakt)
    • kritisch denken (informatie kunnen doorzien en op waarde schatten, onjuistheden signaleren en een visie of mening tegen het licht kunnen houden)
    • perfectionisme (geen fouten willen maken en het hoogst mogelijke uit jezelf halen. De lat ligt altijd erg hoog)
    • rechtvaardigheid (eerlijkheid staat voorop, oftewel gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden en ongelijke gevallen ongelijk)
    • sensitiviteit (gevoeligheid)

    Hulp nodig…

    Als je weet of merkt dat je je snel overweldigd voelt door intense gevoelens, gedachten, ervaringen of belevingen en dit zorgt voor de nodige belemmeringen in je dagelijkse leven, kan het inschakelen van een deskundige een belangrijke stap zijn.

    Zowel kinderen, jeugd als volwassenen kunnen bij BureauCiC terecht voor hulp en ondersteuning bij het ervaren van prikkels en/of potentieel.
    Als (ervarings)deskundige op het gebied van HSP en een hoog potentieel, bied ik je professionele ondersteuning bij het je eigen maken van deze bijzondere persoonskenmerken. Samen onderzoeken we daarbij wat jij nodig hebt om hier in je dagelijkse leven meer effectief en evenwichtig mee om te kunnen gaan.

    Neem gerust contact op bij vragen, ik beantwoord ze graag, kosteloos en vrijblijvend.

    Meer Informatie?

    App of e-mail me, ik beantwoord graag je vragen.

    christel@bureaucic.nl