Volwassenen / DISC

Wat is een DISC analyse

De DISC analyse brengt gedrag en communicatievoorkeuren in kaart.
Een DISC analyse staat ook wel bekend als de DISC kleurentest.
Het is een instrument waarmee gedrag wordt geanalyseerd en op een eenvoudige wijze wordt weergegeven.
De basis van het DISC model is gebaseerd op de theorieën van Jung. Het model bestaat uit vier gedragsstijlen: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Deze worden ook wel aangeduid met de vier DISC kleuren; rood, geel, groen en blauw.

Iedereen heeft elk van deze vier DISC kleuren in meer of mindere mate in zich. Het DISC profiel geeft inzicht in de voorkeuren van iemand en dus ook wat de sterke en mogelijke ontwikkelpunten zijn. Daarnaast geeft het inzicht in welke manier van communiceren bij je past en op welke wijze je het prettig vindt om samen te werken. Het is een toegankelijk instrument om inzichtelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is.

Door het invullen van een digitale vragenlijst worden deze verschillende voorkeursstijlen in kaart gebracht en weergegeven. In totaal worden er 24 stellingen voorgelegd waarin je vier onderwerpen op volgorde van belangrijkheid dient te zetten.
De antwoorden op deze stellingen vertalen zich vervolgens in het rapport naar een DISC grafiek. Op basis hiervan wordt het DISC profiel verder beschreven en krijg je een compleet beeld van een gedragsprofiel.

Een gedragsprofiel is complex te noemen. Dit is terug te zien in het rapport door middel van een basisstijl en een responsstijl. De basisstijl is je natuurlijke manier van handelen / je gedragen vanuit je authentieke ik. Je responsstijl is je manier van gedragen in een sociale setting, dus eigenlijk je aangepaste manier van je authentieke ik laten zien.
Het is interessant om te kijken in hoeverre je basis- en responsstijl overeenkomen of afwijken en van daaruit je authentieke ik te onderzoeken.

Wil jij je authentieke ik leren kennen?

Neem dan contact met me op door te mailen of te WhatsAppen en een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek in te plannen.

christel@bureaucic.nl