Oké, het is bijna zomervakantie en de sfeer is al aardig uitgelaten. Ik merk het aan de zinderende zomersfeer op het werk en op school, waar overigens niet iedereen heel chill van wordt. Er zijn in deze periode ook veel prikkels. En niet alleen van prikkende muggen, de zon of brandnetels. Voor diegenen die intense prikkelgevoeligheid ervaren kan dit echt een uitdaging zijn. En daarmee ook voor hun directe omgeving.

Prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoeligheid verwijst naar de mate waarin we reageren op sensorische prikkels, zoals geluiden, geuren, aanrakingen en visuele prikkels. Iedereen heeft zijn eigen prikkeldrempel, en sommigen van ons zijn van nature gevoeliger voor bepaalde prikkels dan anderen. Voor personen met een hogere prikkelgevoeligheid kunnen alledaagse situaties overweldigend worden, wat leidt tot stress, angst en frustratie.

De afgelopen weken merkte ik al een  verandering tijdens de begeleidingen in de praktijk van BureauCiC. Ik trof meer prikkelgevoelige kinderen, jongeren en volwassenen die duidelijk niet in hun hum waren en meer opstandig, drukker of stiller gedrag vertoonden dan normaal. Ik had te maken met ouders die ‘opzagen tegen die 6 weken vrij’ terwijl de vakantie nog niet begonnen is en kwam leerkrachten en ib’ers tegen die met moeite de laatste loodjes in goede banen kunnen leiden en reikhalzend uitkijken naar een periode van rust en ‘even niks’.
Met de zomervakantie in zicht is het vaak een drukke en spannende tijd voor zowel kinderen, hun ouders en omgeving.

Wat maakt deze periode nou extra lastig voor diegenen met een intense prikkelgevoeligheid?

School

Op school worden in deze tijd feestelijke activiteiten georganiseerd zoals: een uitje naar een pretpark of zwembad, meester- en juffendag, sportdag met harde muziek en gillende mensen om je heen die uitgelaten zijn van vrolijkheid en blijdschap.  Het kan jou of je prikkelgevoelige kind zomaar teveel worden.

Routine

Er verandert al het een en ander in de dagelijkse routine. De overgang van het gestructureerde school- en werkleven naar de vrije tijd van de zomervakantie kan voor prikkelgevoelige mensen moeilijk zijn. Het ontbreken van een duidelijke structuur kan leiden tot onzekerheid en spanning.

Sociale interactie

Op sociaal terrein gebeurt er meestal ook het een en ander tijdens de vakantie. Je komt vaak in contact met nieuwe mensen, zoals vakantievrienden of familieleden die we minder vaak zien. Sociale interacties kunnen vermoeiend zijn voor prikkelgevoelige personen, omdat zij zich constant moeten aanpassen aan de nieuwe situaties en personen.

En hoe overleef je als prikkelpersoon deze zinderende zomerperiode?

Rust

Momenten van rust en stilte gedurende de dag zorgen ervoor dat het stresslevel van jou en je kind weer kan dalen. Je kunt voor jezelf en voor je kind een lekker plekje in of om het huis inrichten waar je je kan terugtrekken en kunt ontspannen zonder overmatige prikkels. Denk daarbij aan een boomhut, tuintent, hoekje in je slaap- of woonkamer met lekkere zachte kussens, dekens en wat eigen spulletjes waar je een fijn muziekje kunt luisteren, kunt lezen, tekenen, schrijven, fantaseren of gewoon relaxt mag luieren in je eigen veilige wereld.

Communicatie

Het is belangrijk dat prikkelgevoelige personen weten waar ze tijdens de vakantie aan toe zijn. Bespreek jullie plannen en maak eventueel een schema waarop ieder voor zich kan bijhouden wat er aan activiteiten te gebeuren staat. Praat over de verschillende uitjes en evenementen en wat daar allemaal bij komt kijken. Dit kan echt helpen om gevoelens van onzekerheid en angst te verminderen.

Regie

Zorg voor voldoende regie en keuzemogelijkheden over bepaalde situaties. Laat kinderen bijvoorbeeld kiezen welke activiteiten ze wel of niet willen bijwonen of welke kleding ze willen dragen op een bepaald moment. Het houdt ze ‘in control’ en helpt met het ervaren van een coole, frisse en meer zelfverzekerde uitstraling. En jij als volwassene mag ook best een keertje overslaan bij een activiteit waarvan je weet dat die je geen goed zal doen. Ga samen op zoek naar een alternatief of zeg gewoon ‘nee’. Ik ga niet mee. Punt.

Structuur

Zorg ook tijdens de vakantie voor zoveel mogelijk gestructureerde routine. En hoewel de zomervakantie een periode van vrolijke en vrije ontspanning is, kan het voor prikkelgevoelige personen nuttig zijn om toch een bepaalde mate van structuur aan te houden. Wat niet betekent dat elke minuut gepland moet worden, maar juist het instellen van regelmatige tijden voor maaltijden, activiteiten en rust kan helpen om een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid te creëren.

Sensorische ondersteuning

Probeer eens om sensorische hulpmiddelen in te zetten om overprikkeling te verminderen. Denk hierbij aan ruis onderdrukkende koptelefoons of oortjes, zonnebrillen, verzwaringskussens/knuffels of fidget toys. Deze hulpmiddelen kunnen helpen om prikkels te reguleren en prikkelgevoelige personen een gevoel van comfort te geven.

Zelfzorg

Ga eens aan de slag met meditatie of ademhalingstechnieken. Elkaar een fijne massage geven aan rug, nek, voeten of handen kan ook heel rustgevend zijn. Creëer je eigen Spadagje in en om huis en geniet er samen van. Het zal jou en je kind(eren) rustiger maken als ze (te) overweldigd lijken te raken of zijn. Het zorgt ook nog eens voor verbinding en saamhorigheid; een gevoel van gekoesterd worden en veiligheid.

Zomervakantie

De zomervakantie kan dus echt een uitdagende periode zijn voor prikkelgevoelige personen. Het begrijpen van prikkelgevoeligheid en het toepassen van geschikte strategieën kan helpen om deze tijd met meer gemak en plezier door te komen. Door rustige momenten te creëren, goed te communiceren, keuzes en controle te bieden, een gestructureerde routine te behouden, sensorische hulpmiddelen te gebruiken en zorg voor elkaar in te zetten, kun je als ouders/verzorgers samen met je kind(eren) een omgeving creëren waarin iedereen zich comfortabel voelt.

En gaat het dan toch nog mis? Wat helemaal niet zo raar is, maar hoort bij deze vrij lange andere situatie dan normaal, dan probeer je lekker af te koelen, iedereen te laten voor wie hij is en de volgende dag een nieuwe start te maken. Praat er met elkaar over en kijk samen naar hoe jullie het de volgende keer anders kunnen doen. Dan kan ook de zomervakantie een periode zijn waarin jullie kunnen genieten van zomerprikkelpret.

Ik wens iedereen een precies goede zomervakantie toe.